Långhelg!

Idag var det skönare att vakna upp då förskyldningen hade blivit bättre och det var varmare i mitt rum, men bättre blir det imorgon då jag får sova ut! Vi är nämnligen lediga torsdag och fredag eftersom det är halloween. Så det blir jätte skönt att kunna vara lediga så länge.

Idag har varit en helt normal dag i skolan, känns att man har kommit in i rutinerna här nere nu. Det känns också lugnare nu när det inte är många presentationer eller filmning att vara nervös över.

Efter skolan så åkte jag, Linnea, Isak, Amanda och Olof till "La Plaza" för att leta efter en mobilladdare till mig, eftersom min gick sönder igår. Utan någon tur med laddaren så tog vi en glass och fikade lite istället. Och efter det så spelade vi fotboll, med turen jag haft idag så var det självklart att jag snubblade på bollen och ramlade på stenmarken... Men det blev ingen större skada, lite tur har jag iallafall.

Det var allt för idag, nu ska jag sova. Och sova länge! Chao.

Förkyld, presentation och filmning!

När jag vaknade upp idag klockan 07:00 hade jag ingen lust att stiga upp. Det var iskallt i rummet och kände mig lite förkyld, ville ligga kvar i den varma sängen och sova lite till. Men lyckades stiga upp och gå till skolan endå!

Efter den väldigt normala skoldagen i den chilenska skolan skulle vi ha våran tredje presentation om Sverige för en annan klass. Tycker att det blir bättre och bättre för varje gång. Känns också mycket mer lugnare innan presentationen i jämrförelse med första presentationen då jag var jätte nervös. Men nu är det inte många presentationer kvar får man hoppas!

Närmare kvällen skulle jag bli filmad av "tv-killen", då det var min tur att visa runt i mitt hus och området där jag bor. Var lite nervös när jag skulle svara på frågor på spanska med en kamera i ansiktet, men tror det blev ganska bra.

Det var allt för det här inlägget, hörs i nästa!

Mitt första inlägg!

Nu är det min tur att börja blogga (Henrik). Och eran tur att läsa om just mina dagar här i Chile/Chiloé.

Inatt var den jobbigaste natten hitentills för mig, eftersom jag konstant vaknade var och varannan timme för att det var antingen för kallt eller för varmt... Men tillslut lyckades jag kunna somna enda tills mitt larm började tjuta. Fast det gjorde inte så mycket eftersom idag har varit en ganska slapp dag i den chilenska skolan. Ena lektionen hade chilenska eleverna prov som vi inte fick göra, så vi, jag, Isak, Linnea och Hugo, spelade kort hela lektionen istället. Och sen slutade vi tidigare än vanligt!

Efter skolan tog jag och Linnea en promenad till La Plaza för att ta ut pengar och handla lite smått ocg gott. Det var skönt för det har varit soligt och lagom varmt för att kunna ta en promenad.

Mot kvällen så gick majoriteten av oss för att äta ute, vi åt på resturangen på Hoseria de Castro, som är ett hotell som ligger väldigt nära Kolping som vi bodde på den första veckan här i Castro. Det var väldigt god mat med god efterrätt till.

Men det var nog allt förmitt första inlägg här! Hörs imorgon för mitt andra inlägg, chao!

Sista blogginlägget från mig

Sista blogginlägget.

Idag har varit en väldigt lugn och fridfull dag för mig. Allt började med en skönt sovmorgon följt av lite film och sedan en väldigt god lunch hemma med familjen och Susana som jag bor i samma hus som.

Annars här på morgonen hände det inte mycket alls för min del.

 

Senare på kvällen runt 5-6 tiden så drog jag begav jag mig ner på stan för att träffa Jonas och Agnes, vi såg lite film och var ute och köpte lite saker. Idag har nog varit den varmaste dagen här i Castro än så länge. Idag har det varit så varmt så att man var tvungen att gå med shorts och en kortarmad tröja.

Skulle väl gissa på 20 grader mer eller mindre. Som ni säkert vet så lämnar ju Jonas oss på tisdag så vi ville göra något roligt nu innan han ska åka vidare. Så vi beslöt oss för att besöka ett spa. Det var ett väldigt fint spa med en pool, en bastu och en bubbelpool. Det var väldigt skönt att vara där. Vi låg i bubbelpoolen ett bra tag och pratade och även testade poolen och bastun ett litet tag. Bubbelpoolen var ute så det var väldigt kallt när man gick in och ut ifrån den men väl i så var det varmt och skönt.

Efter denna avkopplande kväll så gick man för att hitta en taxi. På kvällarna här så kan de ibland ta en stund att hitta rätt då de har sina ’’rutter’’ och jag bor en bit ifrån men efter cirka 20 minuter så hittade man en och åkte hemmåt för att skriva detta och sedan sova en stund så man orkar morgondagens lektioner.

 

Detta är som sagt mitt sista ifrån mig på denna blogg och jag hoppas att ni har haft glädje av mina texter och mina tankar om vad som har hänt oss här. Nästa vecka så kommer ni alla få följa nästa person som ska fortsätta skriva på denna blogg.

Adios!


heldag med film

Lördag igen och väldigt skönt att kunna ta det lite lugnt då det är helg. Det började med att jag gick upp runt 9 tiden och Amanda sov här så vi gick ner för att äta frukost.

Vi hade bestämt med alla se fotboll mellan Barcelona och Real Madrid (EL Classico) hos Alex så Amanda drog hem för att hinna göra sig i ordning och desamma gällde mig, äta mat och duscha innan man drog till dem. Väl där så satt ett antal personer i en säng ( alltför många) men det var mysigt, matchen slutade 2-1 till Barcelona och det var ju glädjande för vissa och för vissa inte. Efter matchen så drog jag hem till Agnes och Jonas, vi satt och såg film och tog det allmänt lugnt.

Agnes drog ut med Linnea och någon mer till Plaza (Torget) för att se på någon sak, dans för allmänheten eller något liknande om jag inte missuppfattade det. Som sagt så var jag inte där så om ni vill veta mer om det så kommer det nog upp bilder från någon inom kort skulle jag kunna tro.

Under tiden så låg jag och Jonas och såg film (sov).

 

Senare på kvällen så kom Amanda förbi och vi satt och pratade vi 4 en stund och såg även lite mer film och sedan beslutade vi oss för att gå ut på en restaurang och äta mat. Jag åt en pasta med någon slags skinsås till och det var gott. Efter ätit mat så var klockan 11 på kvällen och jag beslöt mig för att åka hem och ta det lugnt och försöka sova tidigt, som skulle varit skönt efter en heldag med film och lite sovande.

Chao


Avskedsfest hos Jonas

Igår var det fredag och det var en kortdag för oss i skolan. På fredagar så har vi lektioner med Henrik, eller efter den första som vi hade med oss där Linnea hade med en kortlek med gotlandsbilder så vi satt och visade dom för några personer i klassen. De tyckte vår ö var fin. Dem 2 sista lektionerna så var vi med Henrik där vi på första lektionen mest satt och lyssnade och på den sista innan lunchen skulle vara med och göra en tidslinje tillsammans om Chiles presidenter, det gick bra faktiskt då vi fattade den uppgift vi hade fått.
 
På lunchen gick jag hem och åt mat, för ovanlighetens skull så var hela min familj här hemma som består av min ’’mamma Marcela’’, Pappa Cristian’’ och syskonen Rogers, Antonia och Martina som är 14, 8 respektive 3 år gamla. Maten som vi fick var någon gryta med pasta, potatis och någon slags bönor, ganska gott faktiskt. Efter det så skulle jag göra mig i ordning då jag skulle gå hem till Jonas på kvällen. Jonas lämnar oss alla svenskar här på tisdag då han ska röra vidare på sig genom att dra till Santiago som är Chiles huvudstad om jag inte tror fel. Efter det så ska han vad jag tror även besöka Peru och Ecuador så han kommer nog ha fullt upp ändå även om han inte är med oss alla svenskar. Jonas bjöd in hos till han till klockan 8 på tårta som en liten avskedsgrej men jag drog dit tidigare för att dagen innan så bestämde jag, Agnes och Jonas oss för att vi skulle försöka laga lite ’’riktigt’’ mat. Det blev Agnes special, en slags kyckling gryta och ris plus en sak som man inte har ätit allf för mycket den senaste tiden (SÅS). Det blev väldigt gott även om jag var med och hjälpte till med matlagningen. Väl klockan 8 så kom allihopa och det var mysigt, vi satt och fikade och pratade en lång stund. Det var lite av vad som hände igår. Nytt inlägg kommer förhoppningsvis ikväll med. Chao

En dag med mycket sport

Denna dag började som vanligt med skola men idag så hade vi vår första lektion med en annan klass och skulle ha idrott med dem. Först så gjorde vi en massa rörelser till musik, det gick inte så bra då jag inte har den bästa rytmen. Andra delen av idrottslektionen så delades killarna och tjejerna upp sig i 2 grupper och tjejer fortsatte med sina dansrörelser och vi spelade pingis och det var väl ganska kul även om alla chilenare var jätte dåliga.

Sedan hade vi håltimme så jag, Linnea och Isak bestämde oss för att gå hem till Linnea för att ta det lugnt då vi hade cirka 2 timmar ledighet inför den sista lektionen. Vi blev bjudande på ’’once’’ som innebar te och bröd med något som heter ’’Manjar’’ som är någon typ av kolakräm som jag personligen tycker är väldigt gott. Till den sista lektionen så tog vi med oss en svensk kortlek, det var lite svårt att lära dem spela då dem aldrig hade sett en sådan kortlek innan men det gick bra efter en stund då vi lärde dem ett lätt kortspel (’’Slap’’).

 

 

Efter lektionerna med mina Chilenska kompisar plus Linnea och Isak så åkte jag och Susana hem till vårat hus för att äta lunch. Till förrätt blev det soppa och till efterätt åt jag ’’Mangold’’ som jag egentligen inte vet vad det är, men i alla fall det såg ut som släke ungefär. Smakade ingenting men det gick ner ändå då man alltid är hungrig här nere. Sedan hade vi lektion med den svenska klassen där vi fick prata med vår älskade Luis via skype. Vi pratade lite kort om hur vi skulle lägga upp vissa kurser och så och efter det så hade vi lite spanska med Susana.

 Tidigare på dan så bestämde jag med Olof och Isak att träna vollyboll med dem ikväll då de har träning med ett vollyboll lag här. Så efter svenska lektionen så fick jag lite bråttom då jag behövde åka hem och äta och byta kläder så jag begav mig hem (Agnes följde med) och drog sedan till vår skola ’’Liceo Fransisco Coloane’’ och deras träningsanläggning ’’Poly del deportivo’’ som jag tror det heter.

Väl där så fick jag reda på att träningen började en och en halv timme senare så vi började spela fotboll istället med några kompisar. Det var lite konstigt för att det var ganska många lärare på skolan som vi går på som var där samtidigt och efter en kort stund spelande så bestämde lärarna sig för att vara med och spela. Det var till exempel rektorn på skolan (Milton) var med och spela plus några andra. Väl på vollybollträningen så märker man att man inte var lika bra som man trodde då alla där var väldigt bra jämfört med mig. Men det var kul även om man inte var med då alla var snälla och gjorde inget om man gjorde ett misstag som hände för mig stup i kvarten.

 Så detta har varit en väldigt rolig dag tycker jag då det har varit så mycket sport men nu såhär på kvällen så börjar man känna sig lite trött men de är väl förståeligt så nu väntar kudden för min del.

Chao


Mycket mat om dagarna.

Denna dag startades som vanligt med stress, för att hinna till skolan i tid. Jag har det ännu lite jobbigt att gå upp vid 06.30 på mornarna och därför blir det ibland så att det blir lite stressigt för min del men jag kom till skolan strax efter klockan 8 så det var ingen fara då lärarna brukar vara lite sena av någon anledning. Första lektionen skulle vi ha Henriks ’’Mamma’’ Liliana men av någon anledning som jag inte riktigt förstod när mina klasskamrater försökte förklara för mig så var hon inte där. Så det blev att ta det lugnt i klassen och sitta och prata och spela lite UNO. Man lär sig faktiskt väldigt mycket även om man inte har en lärare då man pratar med sina chilenska klassakamrater och då pratar man ju förstås spanska. Sedan hade vi lektioner fram till lunchen som var klockan 1.

 

På lunchen så gick jag med Alex hemma för att äta mat och det var väldigt gott, som alltid när jag ätit där så var det 3-rätters med soppa, följt av kött och potatis och sedan något slags fruktsak som efterrätt. Sedan gick vi tillbaka till skolan för att ha vår lektion med alla Svenskar där alla i stort sett har olika lektioner och jag skulle läsa i en bok om ekonomi som vi ska plugga här i Chile på distans.

Lite svårt ibland att ha en lärare hemma i Sverige när det är 5 timmars tidsskillnad men de går ändå ganska bra.

 

På eftermiddagen så gick jag hem till min ’’extrafamilj’’ (Agnes och Jonas familj), vi såg film och spelade kort och hade det trevligt. Min extrafamilj då jag brukar vara där ganska ofta och jag känner familjen bra och såklart så åt jag ju mat hos dem med. Efter en stunds filmtittande och kortspelande där man såklart inte var sämst (Agnes) så begav man sig hem för att äta ’’Once’’ som det kallas här i Chile. I Chile så äter man riktig mat på dagen och once på kvällen som är bröd och te/kaffe i stort sett och idag så satt vi alla tillsammans och åt och hade till och med besök av någon kompis till familjen.

 

Imorgon väntar mer skola så de är väl lika bra att gå och lägga sig så att man kommer upp i tid imorgon för en gångs skull.

Chao


En lugn dag här i Castro

Dagen började med en väldig skön sovmorgon då vi inte har några lektioner på grund av någon strejk lärarna här har. Vädret ute är väldigt dåligt med en massa regn hela förmiddagen och det resulterade till en ganska tråkig förmiddag. Dagen vände dock efter en jätte god lunch då jag fick kött och potatis som var väldigt gott.

 

Senare så bestämde jag mig för att gå hem till Alex för att se fotboll, på chemat var det en Champions League match mellan Barcelona och Milan. Matchen slöt 1-1 och de var lite dystra miner på våra Barcelona fans. (Jonas, Isak och Alex).

 

Efter det så begav man sig ut på stan en stund med Jonas och Agnes, vi gick runt och tankade på telefonerna och tog det allmänt, åt mat på ett nytt ställe gjorde vi med. Efter så bestämde jag och Agnes för att se en film (Remember Me) som var bra och sedan väntade min säng på mig så jag begav mig hem.

 

Detta var alltså en väldigt lugn dag här i Castro då det inte var någon skola och inget annat planerat, men de är väldigt skönt för omväxlingens skull. Imorgon tar man nya tag då de är skola mellan 8 till 5 så nu tänkte jag sova.

Chao


Hugo tar över!

Hej nu är det nästa persons tur att skriva på denna blogg och denna vecka blev det jag (Hugo).

Jag ska skriva lite om vad jag upplever här på dagarna, I denna del av världen, men förvänta er inga fantastiska texter trots de två tidigare poeterna.

Denna dag började med att jag vaknade upp vid 07.40 och för mig som bor längst ifrån skolan av oss alla så betyder det att jag inte kommer att komma till kl 08.00 då vi börjar skolan men jag anlände strax efter 8 men det var ingen fara, jag kom in. Väl i skolan så hade jag lektioner som vanligt med Linnea och Isak, man fattar ännu inte jätte mycket på lektionerna men det går framåt i alla fall. Jag hade Engelska på eftermiddagen och på Engelska lektionerna kan man dock glänsa då de inte är jätte bra på Engelska här i sydamerika.

 

På lunchen så bestämde jag och Isak att han skulle äta vid mig, vi åt pommes med en grönsaks gratäng, väldigt gott faktiskt. Sedan spelade vi lite Pingis där man var snäppet vassare än Isak men det var kul ändå. Klockan 3 på eftermiddagen så hade vi bestämt med ett ålderdomshemmet här i Castro " San Francisco de Asis", att vi skulle dit och hälsa på. Vi kom dit och vi fick en liten rundvandring och det var ganska fint, vi gick sedan in i deras matsal där det också var en mindre skolklass ifrån en annan skola. De hade en liten dansuppvisning som vi också fick titta på, efter det så satt vi och pratade och vi fick även hjälpa till att dela ut lite juice. Vi fick reda på att ålderdomshemmet inte hade allt för lätt ekonomiskt då staten inte hjälpte till något och med tanke deras dåliga förhållande så tyckte jag att det var väldigt fint. Vi fick även reda på de dåliga lönerna som de har, eller hon som guidade oss i alla fall, och det var 120 tusen Pesos (Peso är den chilenska valutan) vilket motsvarar cirka 1500 Svenska kronor och det är väldigt lite även här.

 

Nu sitter jag här med Jonas och Agnes i mitt hem och vi ska gå ner och spela Pingis och sedan se en film antar jag. sedan blir det nog att gå och lägga sig tidigt. Tråkigt bara att jonas skall vara så bra på pingis. Hoppas att jag en dag kan komma upp till hans nivå. Och kanske, tillochmed vinna mot han. Det är en dröm jag har. Det var nog det som hände idag i stort sett. Chao

 

Sista blogginlägget från mig!

Sista blogginlägget.

Idag har jag tillbringat dagen med min familj på en av småöarna med min familj. Vi åkte från huset runt 11.30, så man fick lite sovmorgon i dag. Vi packade in oss i bilen för att sedan hämta upp min ”mammas” barnbarn. Det är en liten tjej på 8år. Hon brukar följa med oss om vi åker för att hitta på något, väldigt glad och rolig, lätt att ha och göra med. Vi till någon hamn för att ta en färja över till andra ön (typ som en fåröfärja, så man kunde ha bil). Platsen vi tillbringade dagen på var som en liten marknad. Man kunde gå runt och köpa mat och kläder i olika stånd.

Jag som trodde det skulle vara varmt tog bara på mig en t-shirt och en tunn jacka när vi åkte från Castro, det fick jag betala för när vi var framme. Det var regn och 5 grader, helt galet kallt. Näsan som var bränd och röd, blev helt plötsligt ännu rödare… Trodde det inte gick, men det gjorde det.

Vi åt lite piroger och sedan gick vi och kollade på när folk lagade mat på uppvärmda stenar. Dem värmer upp en hög stenar, de värms i flera timmar. Sedan lägger de på massor av musslor, som ska tillagas av värmen av stenarna. För att behålla värmen så läggar man på stora blad från något träd. Det blir som att dem röker musslorna. Riktigt coolt att se.

Efter allt ätande och kollande på olika saker så begav vi oss hem. Frusen som jag var sprang jag upp till duschen när vi var hemma, för att duscha så varmt det bara gick. Efter duschen så var det sängen för fiesta som gällde. Och det blev fiesta på två timmar, SKÖNT. Väcktes av att Isak ringde och frågade om han kunde komma ner till mig för att hitta på något. När han precis kommit in genom dörren så blir vi bjudna på mat. Min familj bjöd på skaldjur och olika sorters kött. Isak var bjuden på familjemiddag. Vi hade trevligt och pratade på om olika saker. Efter måltiden gick Isak och jag upp på mitt rum för att kolla lite videos på datorn. Efter lite kollande så blev klockan mycket, och Isak gick hem, jag satt mig och skrev detta. Detta är mitt sista blogginlägg här, och förmodligen någons…

Hoppas ni tyckt det varit något intressant med mina texter och fått lite info om min vecka. Nu kommer ni få följa någon annan av oss Svenskar.

Adios!!

 


En seg dag

Hola!!
Fredagen började inte bra… Jag gick upp som vanligt men kände mig inte bra. Gick ner till ”mamma” och sa att jag mådde lite dåligt. Hon gav mig 10 droppar av något som blandades med vatten. Jag tog mitt glas med blandningen och gick upp och la mig och sov. När jag vaknade blev det lite frukost, jag kände mig bättre. Men dagen har spenderats i sängen vilande. Runt klockan 1 så kom Susana hem till mig för att prata lite med familjerna om vad de känner och för vad vi känner för våra ”föräldrar”. Hon trodde även att jag mådde dåligt för att jag lirade två matcher i stekande sol. Det kan stämma, för jag drack knappt något efter matcherna. Och på kvällen var det fotbollsträning med knappt något vatten igen, man blev typ uttorkad.
Men senare mot kvällen gick vi ut för att äta middag med klassen. Vi snackade och åt och hade det väldigt roligt.
Denna dag har varit seg tyvärr. Men tack för idag!
Ciao

Två dagar i Chile

Hola!

Igår blev det tyvärr inget blogginlägg då vi inte gjorde något, och för att jag somnade tidigt. Men ska dra gårdagen lite snabbt. Det var bara en ”lektion”, vi skulle dit på ”frukost”, vi kommer till skolan och vi svenskar går till våra klasser, jag och Olof gick in till vår klass och började snacka lite med våra chilenska polare. Det är ett väldigt roligt gäng vi har hamnat med, man trivs bra med dem. Efter några minuters pratande så kommer läraren, läraren i biologi. Han kände igen oss och började fråga lite om vad vi tyckte om skolan och klassen. Men efter vi snackat lite började klassen ställa fram chips, kakor, sockerkaka, läsk mm, alltså ”frukost”. Vi firade även biologiläraren för han fyllde år. Så vi sjöng för han, sedan fick han ett paket av klassen, det var någon penna och något mer.

Efter frukosten var skolan slut. Jag hängde på Isak hem för att sedan dra hem till mig för att hämta kläder för att spela fotboll, då vi hade bestämt träff med några av Isaks kompisar. Vi spelade lite och efter kanske en timma gick jag hem och duschade och sedan ut på la plaza med Olof och Isak. Sen var denna dag över. Inte så mycket ”vettigt” gjort.

Idag (torsdag)

Idag handlade dagen om fotboll. Jag och Hugo hade blivit ”uttagna” att spela för skollaget i fotboll. Så kl 9 så skulle vi ner till stadion för att byta om för att möta en annan skola. Matchen startade, man hade målat upp en bild av att det skulle var runt 500st som kollade. Men det var typ 10, i början av matchen. I slutet av matchen blev det proppfullt på läktarna. Det var galet roligt att spela då, även fast vi förlorade matchen… Efter matchen så var det vila i ca 40 minuter. Under vilan så gick vi upp och satt oss på läktaren och snackade men alla svenskar, även chilenarna i våra klasser. Amanda skojade även med mig under vilan och sa: Alex, undra hur röd du kommer vara efter en hel dag på fotbollsplanen. Jag skrattade och tänkte idag kommer jag ju inte bränna mig. Så efter andra matchen som också var en förlust så gick Hugo och jag hem till mig för att duscha snabbt och äta. Efter att jag duschat ser jag att jag var ganska röd, som en tomat typ. Så när vi gick till skolan för att först fira Henrik på sin födelsedag så var det såklart det första man hörde när man träffade alla: SHIT vad röd du är. Så till nästa gång kommer jag smörja mig med solskydd…

Efter firandet av Henrik var skolan slut. Jag följde med Jonas och Agnes till deras hus, vi spelade kort och hade allmänt roligt. Tiden gick så nu kom jag precis hem från dem och ligger och skriver detta.

Tack för denna dag!

ciao 


Chile al mundial!

Hola!
Idag började vi med att besöka en skola på morgonen som tog emot barn och ungdomar med downs syndrom. Skolan var mycket inriktad på att barnen skulle hålla på mycket med aktiviteter, så det första vi gjorde när vi kom dit var att göra olika övningar med kroppen, som följdes upp av sång. Vi gick en liten rundvandring där en lärare visade var de hade olika aktiviteter. Vi fick se när det höll på att göra olika konstverk, tavlor och olika skulpturer. Det var ett väldigt intressant besök där man fick se hur dem jobbade med barnen. Efter besöket på skolan så var det dags för skolan igen. Jag och Olof tillbringade den sista lektionen med Amandas och Agnes klass, denna lektion handlade om kortspel. Vi spelade alltså kort med de chilenska eleverna. Inte mycket mer att säga om det… Efter lunchen var det tillbaka till skolan för info om olika skolaktiviteter. Vi pratade lite om olika utflykter man skulle kunna åka på, se nya platser med gruppen. Men efter skolan började det roliga, fotboll. Fotboll innebär bra stämning, speciellt om Sverige spelar. Vi kopplade upp oss till Olofs tv, vi var hemma hos Olof och Linnea och kollade, det började bra. Sverige hade ledningen efter första halvlek mot Tyskland. Isak, den som hade mest hjärta för denna match idag, visade vad han tyckte när tyskarna vände och vann. Isak körde på och fattade inte hur man kunde ha vissa i laget när dem inte ens skulle få vara på bänken, roligt att lyssna på. Speciellt när matchen inte betydde något. Men han har hjärta för landslaget, och det gillar jag. Efter detta ”drama” så fick man bege sig hem, för lite vila. Vilan innebar en Power napp framför datorn som inte var bestämd, det var som att John Blund var gömd under kudden. Man somnade direkt. Senare på kvällen så möttes vi svenskar vid en restaurang för att se den viktiga matchen mellan Chile mot Ecuador. Stämningen ville man inte jämföra med Sveriges match, då det här var galet. Restaurangen var full med folk, det var packat. Chile var tvungen att vinna eller spela lika. Efter mycket om och men så vann till sist Chile med 2-1. Det var drag överallt nu, inte bara på restaurangerna. ALLA åkte och tutade med sina bilar och skrek, poliserna åkte med sina ljus tända och firade att Chile var klara för VM i Brasilien. Detta kallar jag fotbollskultur. Denna dag har varit lärorik och samtidigt väldigt rolig. Tack för idag.
Ciao

Alex tar över!

Mitt första blogginlägg (Alex)
Hola!
Nu ska ni få läsa om min syn och mina upplevelser från dagarna här i Chile. Inläggen kommer inte hålla samma klass som Olof, då Olof är riktigt bra på att leverera texter. Jag kommer göra så gott jag kan. Jag vaknade av larmet idag (måndag) som var ställt på 06.30. Denna morgon när jag vaknade kändes det annorlunda, man kunde ha armarna utanför täcket utan att man frös ihjäl, jag kunde faktiskt gå till duschen istället för att springa… Min ”mamma” hade tydligen varit uppe tidigare och börjat elda i kaminen, för hon inte kunde sova. Jag åt min frukost och efter att fixat mig i ordning för skolan så åkte jag och Agnes med min ”bror” som skjutsar oss till skolan de dagar då vi inte har sovmorgon. När vi väl anlände till skolan så mötte vi upp Olof och Amanda, vi fyra har biologi på måndagmornar. Jag som inte är den skarpaste kniven i lådan inom skolan tycker redan det är svårt, men även roligt, att försöka lära sig spanska. Men efter en lektion som handlar om bakteriespridning på spanska gjorde att man nog fattade att man kanske har en del kvar att lära av spanskan. Vi skulle även ha ekonomi i skolan. Men internet fungerar lite hur som helst på skolan och krånglar då o då, så vi i ekonomiklassen beslutade oss för att ”gå” (lat som jag är så tar jag ”taxi”) hem och jobba hemma där man har tillgång till internet. Det började bra med att lösa ekonomifrågorna tills man blev tröttare o tröttare. Tillslut slumrade man till, lagom till lunchrasten. SKÖNT Efter lunch hade vi fått order om att vi skulle vidare till en skola och göra samma redovisning vi hade förra veckan som Olof skrev om. Men denna gång för snäppet yngre elever. Alla skötte sig bra i gruppen under redovisningen och efter så fick vi ta emot frågor från olika elever i klasserna som lyssnade på oss. Dem hade frågor från sport till vad det fanns för blommor i Sverige. Många undrar vad man äter för mat i Sverige och vad man tycker om Castro. Efter redovisningen så drog jag, Olof och Isak hem till Isak för att umgås lite. Vi satt mest med varsin dator och nördade. Efter det så gick jag hem åt min middag och la mig i sängen och skrev detta.
Ciao!

Tack för mig

Hola!
Nu kommer söndagens uppdatering, lite sent igen. Den här gången glömde jag helt enkelt bort det och jag ursäktar mig. Hur som helst var det en ganska vanlig söndag, tom på händelser. Jag började med att sova till 12:30 (riktigt skönt) varpå jag åt lite frukost. Ganska snart kom familjen hem från kyrkan och det nalkades lunch. Vi fick "completos", typ korv med bröd, fast ett stort bröd, och man fyllde det med allt möjligt. Det var helt ok. De kommande två timmarna spenderade jag tillsammans med familjen, som man gör på söndagar här i Chile, vilket är riktigt trevligt när man är i en så stor familj som jag befinner mig i. Vid cirka halv 5 drog jag till Plaza för att möta Isak, Hugo och Hugos "hermano" (bror här i Chile, för er som förstår). Vi satt och fikade en liten stund på "Brujula" som har blivit lite av vår hemma-resturang. Sen strosade vi runt lite på Plaza, och gick till en liten utkiksplats. Där bevittnade vi en brand på andra sidan dalen, en riktig husbrand alltså! Lite småläskigt faktiskt, hoppas ingen skadades. Runt klockan 19- 19:30 började vi dra oss hemåt och jag var hemma frammot 20:00. Resten av kvällen spenderades som vilken kväll som helst, tog det lugnt helt enkelt. 
 
Det är nu dags att tacka för mig, mina 15 minuter är över, så att säga, och det är dags att lämna över facklan till nästa person i tur. Jag är inte helt säker på vem ännu, men det märker ni! 
Ciao!

En väldigt skön dag

Hola! 
Ursäkta att lördagens inlägg är lite försenat, kan förklara varför strax. Den här lördagen har varit en helt ledig dag, fri från presentationer, film-killar o.s.v. Vi har varit i Puerto Montt, som är den närmaste "storstaden" om man kan kalla det det. Det tog cirka 3 timmar med minibuss för att komma dit, så vi åkte hemifrån ganska tidigt (det var samling på Plaza vid 8:30). Bussresan fördrevs med namnleken, som höll på ett bra tag. Väl där spenderade vi de första 2 timmarna på fri fot i ett varuhus, och det kollades på kläder, skor, sportartiklar och dylikt, de flesta hittade någonting de ville ha. Sedan var det dags att äta, vilket var på tiden. Jag, Jonas och Henrik hittade en liten kina-snabbmatsresturang, som vi beställde mat från. Kittlade dödsskönt i kistan. Därefter samlades vi och åkte vidare till nästa ställe, en strand med en jättefin strandpromenad. Alla Chilenare hade tjatat om hur kallt det var i Puerto Montt och i de trakterna, men det visade sig vara helt fel. Det var t.o.m så varmt så att Jag och Isak badade när vi var på stranden. Inte för att det var varmt i vattnet på något vis, men det var ändå skönt när man kom upp. Efter någon timme där åkte vi vidare till nästa ställe, en liten stadsdel, eller vard man ska kalla det, som var byggd av tyskar för längesen, förstod jag det som. Det ett jättefint ställe med en liten strand, en pir, ett museum, (som vi dock aldrig gick in i) och fullt av fin arkitektur. Till sist satt vi oss på ett litet fik i närheten och efter mycket om och men fick alla vad de ville ha och det var ett fint litet avslut på en väldigt skön dag. Vid cirka 20- 20:30 tiden bar det av hemåt med vår lilla minibuss. Även den resan frödrevs av namnlek, fast en annan variant där en person tänker på en kändis, eller någon som alla i leken känner till, och resten ska genom ja och nej frågor lista ut vem det är. Frammot midnatt var vi hemma igen, utmattad som bara den, vilket är anledningen till att jag skriver nu (13.30 söndag, chilensk tid) istället för igår. Det var den dagen det.
Ciao! 

En, som vanligt, ovanlig dag.

Hola!
Den här fredagen inleddes med en välbehövd sovmorgon följt av en god frukost, i väntan på Henrik, som skulle komma över eftersom vi tänkte ta en gemensam collectivo (mer eller mindre en taxi, för er som inte vet) till Alex där gruppen skulle samlas. Väl där, var det dags att gå till Jonas jobb, där vi skulle prata om Sverige. Det blev ingen riktig presentation direkt, utan snarare att svara på frågor från de som var där. I vilket fall var det en intressant upplevelse att se den, så att säga, mindre lyckligt lottade sidan av samhället. För er som undrar jobbar Jonas som volontär på ett härbärge. Efter det gick vi ut och åt lunch tillsammans. Det var som att åka tillbaka i tiden till första veckan i Castro, till livet på Kolping.
 
Klockan kvart i fyra var det dags för fotboll och vi samlades hemma hos mig och Linnea för att titta tillsammans på den viktiga matchen, Sverige - Österrike. Det var en deppig stämning under den första halvleken då Österrike tog ledningen. I slutändan vann ändå Sverige efter en vändning i andra halvlek och den deppiga stämningen var som bortblåst. Från en match till en annan, gick vi ner på det berömda Plaza för att se matchen Colombia mot Chile på en resturang. Där kunde man tala om stämning! Det liknade nästan känslan av att vara på plats på en arena för att se matchen, så det var lite av en upplevelse det också. Efter den matchen (som slutade 3-3) gick de flesta hem till sitt för att chilla kvällen ut. Jag och Henrik följde dock med Isak hem för att chilla där kvällen ut. Liksom många andra dagar, flög den förbi innan man hann inse att det var dags att traska hemåt mot sängen och datorn, vid vilken jag nu ligger och skriver om en, som vanligt, ovanlig dag. 
Ciao!
 

En "vanlig" dag

Hola!
Idag har faktiskt inte hänt så mycket utöver det "vanliga". Hade en liten sovmorgon (till 9.00) följt av en lektion i min Chilenska klass varpå jag gick hem igen. Torsdagar är den överlägset skönaste dagen. Anledningen är att min klass har matte då och det ska vi tydligen inte vara med på av olika anledningar. Jag lägger mig inte i det där, jag har inget emot en liten sovmorgon. :) Jag kom hem och chillade en stund, lekte lite med barnen som alltid håller hus hemma hos oss (tror vår "mamma" är någon sorts barnmamma), kollade lite på film och sånt, tills Linnea kom hem och hade med sig Hugo, som stannade på lunch. Han bor en ganska bra bit från skolan så det händer att han kommer hem till oss, som bor närmast skolan, och äter, vilket är helt ok för vår familj.
 
Sen gick vi tre tillbaka till skolan (det var för fösta gången, sen vi började skolan, riktigt fint väder ute!) och var som vanligt där vid 15:00 för att ha våra svenska lektioner. Dagens lektion ägnades åt att förbereda oss inför nästa vecka då film-killen ska filma när vi (i mitt och Isaks fall) ska spela volleyboll och prata lite om oss själva och Sverige, vår resa och varför vi är hos o.s.v. Jag försöker att ta det lite som det kommer och inte göra en så stor grej utav det. Det går nog bra ändå, es tranquilo som sagt (för er som inte förstod det är "Es Tranquilo" lite av ett inside-skämt för oss i gruppen). Hur som helst, efter det gick jag hem, chillade ytterligare en stund i väntan på Isak som skulle komma för att vi skulle gå till Volleybollträningen, som är varje tisdag och torsdag, tillsammans.
 
Imorgon är vi som sagt lediga för att lärarna på Liceo Francisco Coloane, som skolan heter, strejkar eller nåt. Vi ska dock använda den tiden till att besöka vår amigo Jonas Eliasson på hans jobb och berätta lite om oss och Sverige för dem, det går säkert bra. Vi får en god sovmorgon i alla fall, hela förmiddagen om man så vill (och ja, det vill jag). Det var nog allt för idag, nu fick ni se hur det går till i mer eller mindre "vanlig" dag  här i Castro.
Ciao!

Es Tranquilo

Hola!
Idag var det dags för vår presentation, det gick bättre än förväntat. Då menar jag inte nödvändigtvis att själva presentationen gick extra bra eller nåt, utan att det inte var så läskigt som jag trodde det skulle vara. Vi stod inför en grupp, vad som såg ut som, sjunde-klassare, några av lärarna och rektorerna, samt killen som filmade oss. Det låter värre än vad det var, enligt min uppfattning, och det gick förvånansvärt lugnt till. Med några tekniska problem tog vi i alla fall oss igenom redovisningen med både hälsan och värdigheten i behåll. Es tranquilo. 
 
Det var förmiddagen. På eftermiddagen kom film-killen tillbaka och pratade om nästa "projekt". Han ska följa med och filma när vi, två och två, visar lite av vad vi har för oss, vart vi bor och håller hus o.s.v. Jag och Isak ska t.ex. filmas när vi är på volleybollträning, nu på tisdag. Vi ska även bli intervjuade litegrann om oss själva och berätta lite om Sverige och våra förutsättningar, jämfört med ungdomar och barns förutsättningar här i Chile. Den här "Reality-showen", som jag egentligen inte vill kalla den, är tydligen vårt sätt att ge tillbaka något till skolan och Castro. Den görs på sätt och vis av oss snarare än för oss. 
 
Man borde kanske vara nervös inför att bli intervjuad om Sveriges sociala förutsättningar på spanska, men det går säkert bra. Allt som allt känns livet rätt lugnt för min del just nu. En biddragande orsak av det kan vara att vi just har fått reda på att vi är lediga på fredag, samt att jag har sovmorgon i morgon, men ändå. Allting låter värre på pappret än vad det är verkligheten. Es tranquilo. 
 

En Kvart i Rampljuset

Hej!
För er som inte vet vad denna blogg ska handla om kan jag presentera mig/oss. Vi är en Grupp elever på 8 personer från Guteskolan Södra som ska spendera 3 månader i Chile. Tanken med denna blogg är att vi i gruppen ska turas in att skriva om vad som fäörsigår här. Jag (Olof Elffors) ska börja med att skriva den här veckan, sen skriver nästa person i en vecka, sen nästa, osv. Vi kom hit för snart 3 veckor sen men vi tänkte att vi skulle komma in i något av en rutin innan vi började blogga gemensamt. Jag skulle börjat i måndags men det blev lite strul med att starta upp bloggen så jag får göra ett sammandrag av de senaste dagarna, samt lite kort om det som hänt sen vi kom hit för cirka 3 veckor sen.
 
Vi kom till Chile torsdagen den 19 september, spenderade en dag/natt i Santiago för att sen på fredagskvällen ta en buss till ön Chiloe och staden Castro, där vi ska spendera vår tid. Första veckan i Castro bodde vi på ett hotell och lärde känna Castro litegrann, på egen hand för det mesta. Den veckan har varit den hittills bästa veckan utan tvekan, fast det kanske inte säger så mycket ännu men det kommer nog stå sig ett tag till. På söndagen den veckan flyttade vi in i våra värdfamiljer som vi ska bo med. Jag hamnade i jättebra familj tillsammans med min klasskamrat Linnea. Jag ville från början egentligen bo själv, och hade möjligheten att byta för att bo utan svensk kompis, men när det blev dags att bestämma mig, insåg jag att jag trivdes så bra så jag bodde kvar.
 
Veckan därpå började vi i skolan som vi ska gå på. Det har varit lite av en upplevelse då vi fösta dagen i skolan fikade med rektorerna inför lokal-tv(!) Sen ville alla hälsa på en, ta kort på en och fråga om både det ena och det andra. Det är väl kul på ett sätt men det blir även lite jobbigt i längden, särskilt när man får oändligt med vänförfrågningar på Facebook från både folk man knappt hälsat på. Nu är vi i alla fall inne på andra veckan i skolan och familjerna och man börjar känna tillstymmelsen av en rutin. Ens kvart i rampljuset har börjat ticka neråt. 
 
Igår, måndag,denna vecka kom det en kille till vår Sverige-lektion, som vi har varje eftermiddag 15:00 - 17:00 och ville göra en, i brist på bättre ord, "Reality Show" om oss för lokal-tv (vet inte hur pass stor den är). Det känns lite sådär, faktiskt, men det är säkert rätt lugnt då han, som jag fattade det, bara skulle hänga med och filma lite av det vi gör, och hade gjort även om inte han var där. På gott och ont, kanske det vitaliserar kvarten i rampljuset. Det som dock oroar mig mest för tillfället är vår muntliga presentation vi ska ha om Sverige, på spanska, inför skolan (vet inte exakt hur många som ska se, men det är i vilket fall läskigt) imorgon, onsdag. För er som inte vet är det här med muntlig presentation inte min grej, om man säger så.
 
Det som hänt idag är att jag och Isak testade på att spela Volleyboll med en träningsgrupp som hålls varje tisdag och torsdags-kväll. Det var lite nervöst innan då vi enbart ville spela för kul och ingen av oss är direkt bra på det, och vi visste inte hur pass seriös träningen skulle vara. Det gick i alla fall hur bra som helst och alla var trevliga och sociala, och inte alltför seriösa. Det gick som vi hoppats ungefär :) 
 
Det var nog allt för idag, men jag ska fortsätta skriva varje dag den här veckan. Tror inte att de kommande inläggen kommer bli lika långa eftersom jag den här gången har gått igenom cirka 3 veckor och nästa gång har jag endast en dag att skriva om. 
Ciao!

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.